divendres, 14 de desembre del 2012

Almogàvers, Orígens

Avui us ofereixo un petit escrit sobre l'origen d'un grup de gent pertanyents a la nostre història que obtingueren gran fama i renom durant l'edat mitjana, el almogàvers, intrèpids i temuts guerrers que foren la gran carta de la corona catalanoaragonesa. Així doncs, sense més dilació us exposo el text a continuació.

...

La rapidíssima expansió dels musulmans per la península Ibèrica durant el segle VIII va obligar a Carlemany a crear l'anomenada Marca Hispànica. Per defensar aquestes fronteres, l'emperador francès, primer, i els comtes de Barcelona, després, van oferir als homes que voluntàriament escollissin dur a terme tal tasca, unes condicions avantatjoses. No havien de pagar imposts i se'ls perdonaven crims i delictes.
 
Aquestes condicions propiciaren que hi anessin homes durs, ideals per a dur incursions en territori sarraí per obtenir informació. De fet, les tesis més esteses sostenen que la paraula almogàver prové de l'àrab al-moguar, que designa aquell qui fa incursions en territori enemic. Quan no hi havia cap campanya militar, aquests homes vivien del que extreien del bosc i dels botins que aconseguien en les incursions que feien pel seu compte. Autèntics cors. 

Així doncs, les circumstàncies del seu dia a dia els feren homes primitius i silvestres, capaços de grans crueltats, indòmits i difícils de governar, acostumats a viure més enllà de les lleis, però amb un profund vincle de companyonia entre ells, un sentiment de solidaritat que sempre fou present.


Informació extreta de
Neopàtria, el somni almogàver
Jaume Fernàndez i Mariano Veloy
Sàpiens Publicacions S.C.C.L.